Λιθουανία

Η Λιθουανία είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και αποτελεί ένα από τα τρία Βαλτικά κράτη. Συνορεύει με τη Λετονία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Ρωσία, έχει έκταση 65.300 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.886.515 κατοίκους. Πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι το νεανικό Βίλνιους, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Κάουνας και η Κλάιπεντα, η οποία είναι και σημαντικό λιμάνι. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η λιθουανική, η οποία ανήκει στην ομάδα των βαλτικών γλωσσών.

Η Λιθουανία είναι μια χώρα συνώνυμη με το πράσινο χρώμα, καθώς οι πόλεις της όχι μόνο συμπεριλαμβάνουν άφθονους χώρους πρασίνου, αλλά ουσιαστικά βρίσκονται ανάμεσα στη φύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Βίλνιους αναφέρεται συχνά ως «μια πόλη μέσα στο δάσος». Από τα 397 τετραγωνικά χιλιόμετρα που καταλαμβάνει η λιθουανική πρωτεύουσα, μόνο το ένα πέμπτο είναι ανεπτυγμένο. Το υπόλοιπο έχει δοθεί στην αγνή, ανέγγιχτη φύση. Έτσι, δεν είναι καθόλου περίεργο που το Βίλνιους βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά την καθαριότητα της ατμόσφαιρας. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι όλες σχεδόν οι λιθουανικές πόλεις έχουν σημαντικό μερίδιο πράσινων χώρων όπου μπορεί κανείς να αποδράσει ελεύθερα.

Το κλίμα της Λιθουανίας μπορεί να περιγραφεί ως τυπικό ευρωπαϊκό κλίμα με ηπειρωτικές επιδράσεις, με ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και αρκετά βαρείς χειμώνες. Η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι κυμαίνεται στους 17-25°C, αλλά μερικές φορές ανεβαίνει αρκετά υψηλότερα, μέχρι 30°C ή και περισσότερο. Συνήθως επικρατεί ηλιόλουστη ξηρασία, ενώ μερικές φορές εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες κατά το τέλος της ημέρας. Ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας με μέση θερμοκρασία τους 18°C, ενώ ο Ιανουάριος είναι ο ψυχρότερος με ημερήσιες θερμοκρασίες συνήθως γύρω στους -5°C. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν, περίπου στους -20°C ή και χαμηλότερα, με πυκνές χιονοπτώσεις ή ακόμη και χιονοθύελλες. Για όσους αναζητούν μια δροσερή απόδραση στη φύση, απολαμβάνοντας παράλληλα όλα τα προνόμια της πόλης, η Λιθουανία είναι σίγουρα ένας προορισμός που θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν!

Φωτογραφίες Προορισμού