Λετονία

Η Λετονία είναι μια χώρα στην περιοχή της Βαλτικής στη Βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει με την Εσθονία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Λιθουανία, έχει έκταση 64.589 τ.χλμ. με πληθυσμό 1.872.500 κατοίκους. Η πρωτεύουσα της Λετονίας είναι η Ρίγα, ενώ επίσημη γλώσσα είναι η λετονική, η οποία ανήκει στην ομάδα των βαλτικών γλωσσών. Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνόρων της Λετονίας είναι παραθαλάσσια, με απέραντες, αμμώδεις παραλίες. Περίπου το ήμισυ της ακτογραμμής της Λετονίας βλέπει προς τη Βαλτική, ενώ η υπόλοιπη βρέχεται από τον κόλπο της Ρίγας. Η πρωτεύουσα και το σημαντικότερο λιμάνι, η Ρίγα, βρίσκεται στον κόλπο. Το ανάγλυφο της Λετονίας μοιάζει κατά κάποιον τρόπο με μια κυματιστή πεδιάδα, αφού αποτελείται από γενικά επίπεδες πεδινές εκτάσεις που εναλλάσσονται με λόφους. Τα περισσότερα ανυψωμένα εδάφη βρίσκονται στα ανατολικά της χώρα, με μέγιστο υψόμετρο τα μόλις 311 μέτρα. Η Λετονία διαθέτει πλήθος ποταμών που εκβάλλουν στη Βαλτική Θάλασσα, όπως επίσης και πολυάριθμες ανέγγιχτες λίμνες ανάμεσα στους καταπράσινους, δασωμένους λόφους, ιδανικές τοποθεσίες για στιγμές χαλάρωσης για τους λάτρεις της φύσης. Τα δάση μάλιστα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης της χώρας!

Όσον αφορά το κλίμα της Λετονίας, ο καιρός είναι κατά κύριο λόγο συννεφιασμένος, με υψηλά ποσοστά υγρασίας, ενώ υπάρχουν περίπου 30 έως 40 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, γεγονός που συχνά καθιστά τα καλοκαίρια δροσερά και βροχερά. Συγκεκριμένα, η μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο κυμαίνεται στους 17 °C, ενώ περιστασιακά αγγίζει μέχρι τους 34 °C. Ο χειμώνας μπαίνει αργά και διαρκεί από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Μαρτίου, με τη μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο να κυμαίνεται από τους -2 °C στην ακτή έως τους -7 °C στα ανατολικά. Εάν έχετε κουραστεί από τις 200+ ημέρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο στην Ελλάδα, και θα θέλατε ένα πιο ατμοσφαιρικό ταξίδι, τότε η Λετονία μπορεί να είναι ο προορισμός που ψάχνετε!

 

Φωτογραφίες Προορισμού